Влеговме во нова ера во историјата на човештвото. Пандемијата на коронавирус (COVID-19) се шири низ целиот свет.

Сите земји се погодени од вирусот. Во моментов има милиони потврдени случаи. Оваа извонредна состојба доведува до различни последици за секојдневниот живот на луѓето. Сите имаме многу да научиме од споделување на нашите искуства: влијанието на пандемијата треба да се документира и да се изучува. Вашите придонеси можат да им помогнат на носителите на одлуки да научат. Затоа ве покануваме, драги сограѓани на Земјата, да пишуваат за вашите мисли и искуства.

Можеби слободно ќе пишувате за она што е важно за вас, но еве листа на упатства што можат да ви помогнат да размислите за приказни.

  • како пандемијата влијаела на вашиот секојдневен живот
  • искуства надвор од обичните (пријатно или не)
  • вашите чувства во врска со вашиот секојдневен живот во таква пандемија
  • вашите предлози за иднината, како треба човештвото да се организира и да живее
  • вашите сегашни и идни грижи (лични и професионални)

Покрај вашата приказна, би сакале да научиме повеќе за вас. Информациите по приказната подолу се незадолжителни, но тоа ќе ни помогне уште повеќе да ја испитаме пандемијата.

Поднесувајќи ја вашата приказна, учествувате во академска студија.

Собирањето податоци и студијата е во организација на:

  • Универзитет во Олу, Финска (vesa.puuronen@oulu.fi, iida.kauhanen@oulu.fi, boby.mafi@oulu.fi, audrey.paradis@oulu.fi, maria.petajaniemi@oulu.fi, gordon.roberts @ oulu.fi, lijuan.wang@oulu.fi, simo.hosio@oulu.fi)
  • Универзитет во Марибор, Словенија (marta.licardo@um.si, bojan.musil@um.si, tina.vrsnik@um.si, katja.kosir@um.si)